Podłoga w kuchni lub gastronomii


Posadzka w kuchni to istotny element w każdym mieszkaniu. Nie da się w niej uniknąć brudu, zachlapań oraz zawilgocenia. Te powody niestety źle wpływają na estetykę posadzki kuchennej, a także wygląd całego miejsca. Dlatego oferujemy jakie surowce na podłogę w gastronomii będą najważniejsze.

Najważniejszymi parametrami charakteryzującymi produktyprzeznaczone na podłogigastronomiczne, będą parametry pozwalające na działające i prędkieposprzątanie przestrzeni, a także odporność na otarcia i stukania. Wspaniale sprawdzają się płytki kamienne, granitowe oraz posadzki z płytek gresowych. Aby lokum kuchenne było urozmaicone wyglądowo, wybór tworzywa naposadzkę powinien być podyktowany stylemwyposażenia kuchennych.skała i gres to odpowiedź pasujące do gastronomii.

W kuchniach na posadzki sprawdzą się płytki ceramiczne. Obecnie coraz częściej praktycznym wyjściem są duże rozmiary detali posadzkowych, które pomogą zachować porządek każdej kuchni, omijając tym samym łatwo niszczące się fugi. Nowością w kuchni jest zastosowanie betonu, okrytego żywicą, z połyskiem i dobrze utwardzoną. Taka podłoga w kuchni zapewnia jednolitą, spójną nawierzchnię bez fug i łączeń. Warto zauważyć, iż odznacza się odpornością mechaniczną i chemiczną. Na podłodze gastronomicznej nie wolno się jednak używać drewna, ani jego podobnych w postaci np. paneli z desek drewnianych. Dlaczego?
Te materiały szybko ulegają zniszczeniu pod wpływem wilgoci i temperatury. Ponadto nie są odporne na zabrudzenia, cechują się małym współczynnikiem twardości oraz wytrzymałości na ścieranie.

Co nie zmienia faktu, że i tak największą popularnością cieszą się posadzki drewniane oraz meble drewniane. Zachęcamy do kupowania podłóg z drewna, bo jest to naprawdę trwały i dobry materiał.